Bijenwas door de eeuwen
Bijenwas ontstaat uit de wasklieren van werksterbijen. Zij produceren was wanneer ze suikers (lees honing) eten. Bijenwas heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Het stevige goedje werd gevonden bij opgravingen van Egyptische tombes, Romeinse ruïnes en Vikingschepen. Bijenwas kan dan ook eeuwen meegaan en werd gebruikt voor kaarsen, zegelwas of handbogen. Ook wordt het al eeuwen gebruikt als een cosmetisch product. Oppervlaktes invetten met bijenwas kan meer bescherming geven of dingen langer goed houden. Zelfs de kaaskorst werd vroeger weleens van bijenwas gemaakt. Een hechte coating van bijenwas zorgt voor minimale zuurstoflekken en beschermt de kaas tegen schimmels.
Bijenwas kaarsen
Het maken van bijenwas kaarsen is geen nieuwe uitvinding. In de liturgie van de katholieke kerk is het gebruik van bijenwas kaarsen zelfs traditie. Kaarsen van bijenwas branden een stuk rustiger en gaan daarom langer mee. Omdat bijenwas een natuurlijk product is komen er geen schadelijke stoffen zoals roet vrij bij de verbranding. Bijenhouders moesten veelal kerkbelasting afdragen in de vorm van bijenwas. Kaarsen van paraffine werden pas gemaakt toen aardolie werd gewonnen. Deze zijn weliswaar veel goedkoper maar krijgen niet het stempel milieuvriendelijk.
Bijenglans?
Bijenwas wordt ook al eeuwen gebruikt om meubilair een extra afwerking te geven. Geschuurd hout glimt als nieuw na een goede behandeling met bijenwas. Boenwas wordt nog steeds gemaakt van een mengeling tussen bijenwas en terpentine. Naast een glimmend oppervlakte reinigt en beschermt bijenwas het meubilair. Houten vloeren worden soms behandeld met bijenwas, waardoor het minder snel uitdroogt en het een stuk langer meegaat. Zelfs kleine krassen en vlekken kunnen hiermee verdwijnen.
Cosmetische toepassingen van bijenwas
Cosmetische producten lenen zich uitermate goed voor de vettige substantie van bijenwas. Het is dan ook goed mogelijk om lippenbalsem of lotion van bijenwas te maken. Door bijenwas op de huid aan te brengen creëer je een potent beschermlaagje dat je behoedt van uitdroging. De stoffen in bijenwas zijn daarnaast puur natuur, dus bij regelmatig gebruik veel veiliger dan fabrieksgemaakte goedjes met chemische ingrediënten of microplastics.
Verlichting van pijn
Bijenwas kan niet alleen een droge huid voorkomen, het kan ook dienen als verlichter van pijnlijke kwaaltjes. Jeukende plekjes of hardnekkig eczeem kunnen verlicht worden door het aanbrengen van een crème op basis van bijenwas. De gezonde bestandsdelen van bijenwas kunnen helpen bij het herstellen van de huid. Soms wordt bijenwas aangeraden bij extreme vormen van acne of psoriasis. Omdat het geen allergische reacties veroorzaakt kunnen ook mensen met gevoelige huidtypes bijenwas regelmatig aanbrengen.
Schilderen met bijenwas
In de schilderkunst is bijenwas een veelvoorkomend bindmiddel, vooral in de zogeheten encaustiek. Encaustiek betekent niets minder dan wasschilderkunst. Al sinds de oudheid wordt deze bijzondere schilderdiscipline bedreven door de bijenwas heet te maken en te vermengen met hars en kleurstoffen. Encaustiek wordt nog steeds beoefend omdat schilderijen door de bijenwas erg lang meegaan. Ook verkleurt bijenwas bijna niet.
Koninginnengelei in crèmes
Een ander bijproduct van een bijenkolonie is de zogeheten koninginnengelei. Dit goedje is bestemd voor de aanstormende koninginnen in de kolonie, die verhoudingsgewijs veel meer voeding nodig hebben dan de bijenwerksters. Ook deze koninginnengelei kan op veel manieren gebruikt worden door de mens, bijvoorbeeld in verzorgende crèmes. De goedaardige eigenschappen van de koninginnengelei worden toegeschreven aan het feit dat bijenlarven die de gelei toegediend krijgen in een koningin veranderen. Hierdoor kunnen de bijenkoninginnen veel ouder worden dan de gemiddelde bij.
Plantaardige zeep van bijenwas en propolis
Bijenwas leent zich uitzonderlijk goed voor een huidverzachtende zeep. De meeste bijenwas zeepjes worden gemaakt met een ander bijenproduct, propolis. Propolis heeft een lijmachtige samenstelling en wordt door de bijen gewonnen uit de knoppen en het hars van bomen. Het functioneert eigenlijk als het beton van de honingraat. Net als bijenwas en koningengelei bevat propolis essentiële eigenschappen die de huid hydrateren en beschermen. Porpolis zou zelfs ontstekingen zoals zweren en aften in het lichaam kunnen behandelen.
Bijenwas als coating van medicijnen
Bijenwas heeft een E-nummer en mag dus worden gegeten; het wordt niet door het lichaam opgenomen en heeft dus geen voedingswaarde, maar het is ook hoogst onwaarschijnlijk dat iemand allergisch is voor bijenwas.
Bijenwas als coating van medicijnen
Bijenwas heeft een E-nummer en mag dus worden gegeten; het wordt niet door het lichaam opgenomen en heeft dus geen voedingswaarde, maar het is ook hoogst onwaarschijnlijk dat iemand allergisch is voor bijenwas.