Andere nectar, andere honing, andere smaak

Honing is een onmisbaar ingrediënt in onze keuken. In tegenstelling tot de eenvoudige zoete smaak van suikerkristallen heeft honing naast een opvallende smaak ook een eigenzinnige textuur. Onder de honingsoorten zelf zijn er veel verschillen. Niet alleen de soort maar ook de manier waarop verse honing wordt gemaakt heeft invloed op de smaakervaring. In de webshop van de bijZaak kun je uit een divers assortiment aan honingsoorten kiezen. Maar welke verschillende soorten nectar worden onze honingsoorten gemaakt? En wat

Rauwe honing

Het is algemeen bekend dat honing wordt gemaakt door de bijen zelf. Tienduizenden bijen werken samen om nectar van bloemen om te zetten in een zoetachtige vloeistof die wordt verzameld in een honingraat. Zodra er voldoende honing is verzameld zal een imker de honingraat moeten ‘slingeren’ in een centrifuge. Tijdens dit proces wordt de honing in rauwe onbewerkte vorm gewonnen. Afhankelijk van het nectartype biedt de bijZaak verschillende soorten honing uit nectar van acacia, kastanje, linde, boekweit of lamsoor.

Acaciahoning

Acaciahoning is een zachte, doorzichtige honingsoort die een lichte kleur krijgt van hangende witte bloemen. Omdat de honing pas na lange tijd kristalliseert is acaciahoning uitermate geschikt om lang goed te houden. Acaciahoning kun je voor van alles gebruiken, van warme tot koude gerechten. Hoewel het aantal acaciabossen in Europa beperkt is heeft deze honing zich al geruime tijd een weg gebaand naar ons smaakpallet. Deze bomen zijn gevoelig voor een schommelende weersverwachting. In extra droge maanden is er vooral sprake van een lagere nectaropbrengst. De bomen bloeien in het late voorjaar en de vroege zomer.

In tegenstelling tot de acaciahoning heeft kastanjehoning een diepe donkere kleur. Het is een roodbruine donkere honing met een nootachtige smaak. De kastanjehoning is eerder mildzoet dan mierzoet en kan zelfs een bittere nasmaak geven. Dit leent zich uitstekend voor een yoghurtgerecht of een volkorenbroodje met noten, vruchten of kaas. Kastanjehoning wordt veelal in Frankrijk gewonnen.

Kastanjehoning

In tegenstelling tot de acaciahoning heeft kastanjehoning een diepe donkere kleur. Het is een roodbruine donkere honing met een nootachtige smaak. De kastanjehoning is eerder mildzoet dan mierzoet en kan zelfs een bittere nasmaak geven. Dit leent zich uitstekend voor een yoghurtgerecht of een volkorenbroodje met noten, vruchten of kaas. Kastanjehoning wordt veelal in Frankrijk gewonnen.

Lindehoning

De lindehoning wordt veelal gewonnen in de Benelux. Lindebomen geven een sterke muntachtige geur af die je direct proeft in het product. Het is een honing die goed mengt met een warme kop thee of op een broodje. Bijen zijn gek op lindenectar en deze honing wordt geproduceerd door imkers uit Noord-Nederland. Het is een echt seizoensproduct dat alleen maar in juni wordt gemaakt. Aan het begin van de zomer hangt de imposante lindeboom vol met bloementrosjes die de honing zo’n verfijnde smaak geven.

Boekweithoning

In tegenstelling tot de eerdergenoemde honingsoorten komt boekweithoning niet van een boom. Boekweit is een plant met veel verschillende toepassingen, van boekweitmeel tot het oogsten en doppen van de grutten. Boekweithoning is donker van kleur en stroopachtig van textuur. De lichte fruitachtige tinten doen eveneens denken aan de smaak van stroop. Boekweithoning komt rechtstreeks van het bijenpark in Terschelling.

Lamsoorhoning

Honing gemaakt van lamsoor is nog zo’n topproduct van de Waddeneilanden. Lamsoor is een bijzonder plantje die veelal voorkomt in Nederlandse kwelders en kustgebieden. Deze plant geeft de nectar een eigenzinnige smaak die wereldwijde aandacht heeft gekregen. Lamsoorhoning geeft een complexe smaakervaring die het beste koud gegeten kan worden. Naast lamsoornectar vind je in deze honing ook sporen van rode ogentroost en de duinplant zeeaster.

Honing is zo uniek als de bij het maakt

Bijen zijn nooit gebonden aan één soort boom of plant. Het is juist hun aanpassingsvermogen bij verschillende soorten fauna van over de hele wereld die ons oneindige combinaties voor honingproducten geven. Probeer daarom zoveel mogelijk honingsoorten uit en ontdek hoe alternatieve nectarbronnen bij kunnen dragen aan bijzondere smaaksensaties. Vergeet niet dat wij deze rijkdom aan smaken te danken hebben aan die duizenden bezige bijtjes die de transport, productie en verpakking van het afgemaakte honingproduct elke dag weer voor hun rekening nemen.

Bekijk ook

Je kan meer met honing dan je denkt

Honing is een veelzijdig natuurproduct dat je in allerlei lekkere etenswaren kunt verwerken. In de bijZaak kun je veel meer dan zomaar honing kopen. We hebben een divers assortiment van de lekkerste bijenproducten die je gerechten een uitgesproken smaak kunnen geven. Met behulp van natuurlijke aroma’s en een beetje creativiteit kun je eenvoudige honing een exotische tint geven. Deze bijenproducten zijn voor de honingliefhebber die op zoek is naar iets uitdagends.

Bijenwas, een veelzijdig product

Al sinds er bijen zijn is er bijenwas. Nadat een imker de honing uit de honingraten heeft geslingerd blijven er harde geelachtige geraamten over. Hier komt de bijenwas vandaan. Het is het stevige vettige goedje waarmee bijen hun cellen maken. Deze cellen zijn kleine broedkamers voor de volgende generatie bijenlarven. Door de eeuwen heen hebben mensen niet alleen de honing van de bijen kunnen gebruiken als zoetmiddel, maar ook de honingraten. In deze blog zal de veelzijdigheid van bijenwas in ons dagelijkse leven worden verkend.

Andere nectar, andere honing, andere smaak

Honing is een onmisbaar ingrediënt in onze keuken. In tegenstelling tot de eenvoudige zoete smaak van suikerkristallen heeft honing naast een opvallende smaak ook een eigenzinnige textuur. Onder de honingsoorten zelf zijn er veel verschillen. Niet alleen de soort maar ook de manier waarop verse honing wordt gemaakt heeft invloed op de smaakervaring. In de webshop van de bijZaak kun je uit een divers assortiment aan honingsoorten kiezen. Maar welke verschillende soorten nectar worden onze honingsoorten gemaakt? En wat

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Geen producten in de winkelwagen

Verder winkelen