Terug naar de recepten  Printen

Slaap Je Slank met Honing

Het SlaapJeSlank Dieet kun je eigenlijk geen dieet noemen. We geven een paar voorbeelden van eenvoudig te volgen eet- en bewegingsrichtlijnen. Daarna wordt uitgelegd wat het met je lichaam doet.

Heb je echter behoefte aan persoonlijke begeleiding waar je geholpen wordt bij het verminderen van je lichaamsgewicht, neem dan contact op met Pinneke, waar je op therapeutische basis wordt begeleid en waarvan honing een belangrijk onderdeel vormt.

Een typische dag voor een SlaapJeSlank Diëter
•    7.30uur tot 8.30uur - een gezond ontbijt. Om het even of dit muesli is of havermoutpap of banaan op taost , alles is toegestaan, maar gebruik altijd een ontbijt om de dag mee te beginnen. Voorbeeld: 2 sneden volkorenbrood, besmeerd met margarine en naar keuze een paar plakken kaas en/of honing, 125gr yoghurt, 1 banaan en water/thee/koffie.

•    10.30uur tot 11.30uur - kies een tussendoortje zoals een handjevol noten, een stuk fruit of volkoren cracker, magere fruityoghurt en 1 groot glas water.

•    12.30uur tot 13.30uur. Lunch.
Kies uit een overvloed aan gezonde opties, met inbegrip van een broodje vis  of een broodje ´gezond´ met sinaasappelsap met een appel of een gemengde salade, champignonsoep, 4 sneden roggebrood met margarine en 50gr Filet Americain puur en 1 groot glas water of melk.

•    Aan het eind van het werk - een mueslireep, een banaan of cracker met 20+ kaas of honing, 125gr magere kwark, evt. met een paar walnoten en honing of met aardbeien (eventueel 2 schepjes eiwitpoeder door de kwark) en 1 groot glas water.

•    Als je thuis komt - een  klein hapje. Bijvoorbeeld een wortel, cranberry´s  of rozijnen.

•    18.30uur tot 20.00uur. Kies een gezonde maaltijd met inbegrip van biefstuk, karbonade of ander lapje vlees. Voorbeeld: 200ml kippensoep, 150gr zalm, 200gr gemengde courgette, champignons en ui, 70gr volkoren pasta (ongekookt gewogen)  en1 groot glas water.

•   
Laat-avond-snack. Kaas of mager vlees met een curry dipsausje (meng wat light-mayonaise/dressing met citroensap en currypoeder).

Drink je graag een glas wijn of een biertje? Van mij mag het. Vergeet niet om, een half uur voor je naar bed gaat, twee eetlepels honing te nemen. In een kop thee, fruitsap of puur.

Zoals je ziet, is er geen plaats voor honger lijden.

DE PLATTE BUIK

Als je een platte buik wilt, moet je er een gewoonte van maken om regelmatig en gezond te eten.

Waarom? Enkel op die manier hou je je verbranding op peil en kan je lichaam dus het overtollige lichaamsvet verbranden. Je verbrandt namelijk geen lichaamsvet door jezelf uit te hongeren! (al is dat wel wat de meeste mensen denken. Door het toepassen van deze tips zul je betere resultaten behalen: vaarwel lichaamsvet, vaarwel honger lijden, vaarwel berucht jojo-effect!

Even een paar oefeningen voor een platte buik

Ga rechtop staan met je armen gestrekt voor je en duw je handpalmen tegen elkaar. Laat nu iemand je armen wegduwen naar links of rechts (of breng je armen zelf naar links of rechts als er niemand in de buurt is).

Waar voel je deze beweging?

Zonder dat je erbij hoeft na te denken, komen je buikspieren in actie. Ze willen je middel op zijn plaats houden en spannen zich aan.

Maar je buikspieren spelen ook een belangrijke rol bij de bescherming van je ruggengraat. Je ruggengraat is niet “ontworpen” om extreem te buigen, dus als een externe factor je ruggengraat doet plooien, komen je buikspieren weer in actie. Ze spannen zich aan en voorkomen zo dat je ruggengraat te ver zou plooien (en onherstelbare schade zou aanrichten)

Nog een voorbeeld van je buikspieren in actie:

Neem een (zwaarder) gewicht en doe alsof je het in een kast boven je hoofd zet. Je heft het gewicht dus en tegelijkertijd breng je het iets naar voren. Je moet het voelen!

Doe bij voorkeur 4 maal per dag de volgende oefening (je verliest er geen buikvet mee, maar je maakt er wel je dieperliggende buikspieren sterker mee, waardoor je buikje meteen heel wat platter is). Je doet er goed aan om deze oefening dagelijks een aantal malen te herhalen. Het is een heel gemakkelijke oefening en je kan ze vrijwel overal en altijd uitvoeren. Het best is om er een gewoonte van te maken, bijvoorbeeld als je TV kijkt, achter je PC of aan je bureau zit of... auto rijdt. Haal eerst diep adem. Adem dan uit en trek je navel naar binnen. Probeer je navel zo ver mogelijk in te trekken, naar je ruggengraat toe. Hou het dan 10-20 seconden vast. Herhaal 10 maal na elkaar. Doe dit iedere dag 4 maal, en al na enkele dagen zal je een merkbaar verschil zien in je buikje.

Als je om de 3 uur iets gezonds eet, zal je NOOIT meer last hebben van die oncontroleerbare eetbuien. Een gezond dagschema ziet er zo uit: ontbijt - tussendoortje - lunch - tussendoortje - diner - laat-avond-snack en ...  honing  voor je naar bed gaat.

Op deze manier geef je je lichaam regelmatig voldoende energie en schakel je die oncontroleerbare eetbuien helemaal uit.

JIJ bepaalt voortaan WAT je eet en WANNEER je het eet.


Het SlaapJeSlank Dieet is ontwikkeld door de sport- en voedingsdeskundige en apotheker Mike McInnes uit Edinburgh Schotland. Hij gebruikt honing om weerstand op te bouwen. Het SlaapJeSlankDieet concentreert zich op leverfuncties en stelt vast dat het eten van honing vóór bedtijd de lever van brandstof voorziet en het lichaam in staat stelt om hormonen te activeren die vet verbranden.
Het SlaapJeSlankDieet bepleit twee dingen die de meeste diëten verbieden; het eten in de avond en het mijden van de sportschool. Maar het SlaapjeSlankDieet belooft dat u gewicht zult verliezen, en wat meer is, het stelt dat u die bovenmatige ponden kwijt zult raken terwijl u slaapt. 
Zou dit werkelijk het Dieet van Uw Dromen zijn?
Volgens McInnes kunnen wij onze organismen laten denken dat we eigenlijk in winterslaap gaan zodat het lichaam zal beginnen om opgeslagen vetten te verbranden terwijl wij slapen. Vergelijkbaar met dieren die in winterslaap gaan. Volgens McInnes zijn de eerste uren van de slaap, de uren die wij het meest diep slapen, terwijl ons nachtelijk reparatiesystemen het meest actief is. Hij verklaart verder dat uw  bloedsuikerspiegel tijdens de slaap even belangrijk is als overdag. Uw hersenen gebruiken energie terwijl u slaapt, als het niveau van de bloedsuikerspiegel uit balans is, zullen stresshormonen in uw systeem actief worden, die de kwaliteit van uw slaap degraderen en uw lichaam verhinderen zijn essentiële reparaties uit te voeren. Wanneer uw lichaam gezond is en deze reparaties uitvoert terwijl u slaapt, gebruikt het energie van opgeslagen vet.
Verdubbel uw vetverbranding
Er wordt verondersteld dat u acht uren per nacht slaapt. Een gemiddelde vrouw van 1,70 m en 60 kilo verbrandt waarschijnlijk ongeveer 60 kcal per uur. Tijdens uw slow wave sleep verbrandt u dus 240 kcal. Maar u kunt u dit verhogen tot 600 calorieën elke nacht tijdens die periode van vier uur. McInnes zegt dat tijdens de lichtere slaap, u nog steeds 50% meer calorieën dan anders zult verbranden, zodat u tot 960 cal. per nacht of 6720 cal.  per week, uw vetverbranding verdubbelt. Vergelijk dat met één volledig uur je in het zweet werken op de sportschool. Dat zal resulteren in 1000 verbruikte calorieën. Maar 500 hiervan komen uit koolhydraten. Door spiergebruik komen 200 kcal uit spieropslag en hebben dus geen effect op afname van lichaamsvet. Slechts 300 cal. komen uit lichaamsvet, dat is gelijk aan33 gram vetverlies.

Hoe werkt het SlaapJeSlank Dieet?
De ontwerpers van het dieet zeggen dat er drie factoren zijn om meer vet te verbranden: 
Honing
•    honing is eeuwenlang gewaardeerd geweest om zijn therapeutische eigenschappen. De ontwerpers van het SlaapJeSlank Dieet menen dat juist de fructose in honing ook ´s nachts brandstof voor het lichaam biedt – waardoor de bloedsuikerspiegel in balans blijft en herstelhormonen met het verbranden van vet verdergaan.  Zij betwisten het idee dat u ´s avonds niet zou mogen eten, ervan uit gaand dat een of twee eetlepels honing u eigenlijk al helpen gewicht te verliezen.   Wij gaan u geen carte blanche geven om je elke avond vol te stoppen met afhaalmaaltijden. Wij spreken hier over voeding – waarmee uw lichaam de juiste brandstof krijgt om mee te werken.  
Hoeveel honing zou u moeten eten? Het SlaapJeSlank Dieet adviseert een of twee eetlepels honing ´s avonds - in warme melk, in een smoothie of zo uit de honingpot. 
Gezond
•    gezond  eten van het SlaapJeSlank Dieet gaat niet alleen over honing. Wij bepleiten ook een gezond, evenwichtig dieet zonder geraffineerd, voorbewerkt voedsel - dat betekent geen wit brood, pizza´s, burgers, chips, bier en suiker. Wij stellen eten voor wat voedsel betekent voor ons lichaam. Zonder overtollige extra´s.
Weerstand
•    het  SlaapJeSlank Dieet adviseert twee tot drie keer per dag enige lichaamsoefening. U hoeft daarvoor niet naar de sportschool. Gebruik lichte handgewichten of pakken suiker, rijst of een boek van redelijke omvang. Zoek een yoga- of bewegingsDVD, ze hebben allemaal oefeningen die uw fysieke weerstand doen vergroten.

     De Honing/Insuline/Melatonine Cyclus

    
     Wordt het tijd om terug te keren naar het concept van de avondsnack, zoals onze grootouders die consumeerden? Dat zou moderne dieetgoeroes met afschuw vervullen die ons voorhielden „onder geen beding laat op de dag te eten, omdat dat zou worden omgezet in vet, de stofwisseling zou het ´s avonds voor gezien houden.“
     Dat voor deze stelling geen stukje wetenschappelijk bewijsmateriaal voor handen is, is geen belemmering om deze bewering elke dag aan miljoenen te verkopen, in gyms en klinieken. Wat als dit niet correct is, en wat als deze bewering zelfs gevaarlijk is?  Wie gaat hier tegen in? Wij hebben dit in ons boek, het SlaapJeSlank Dieet gedaan, waarin wij een dosis honing (één of twee eetlepels) voor het slapen gaan bepleiten om de lever bij te tanken.    
     De wetenschap die aan onze beweringen ten grondslag ligt heeft een sprong voorwaarts gemaakt sinds onze publicatie (2006) en alle onderzoek richt zich nu op enerzijds het eetgedrag (beïnvloeding door consumptieve reclame) en anderzijds de kwaliteitsslaap als belangrijkste factoren voor zwaarlijvigheid, diabetestype 2, en andere stofwisselingsziekten, zoals osteoporose, hartafwijkingen en hypertensie.
     Het lijkt in te druisen tegen de logica dat alleen een ´slechte´ slaap zo´n verwoestende invloed op onze fysieke (en psychologische) gezondheid kan hebben, maar het bewijsmateriaal groeit exponentieel.   
     Wanneer wij ´s avonds naar bed gaan kunnen we één van de twee soorten fysiologie activeren: herstel of stress.  Van een vroege avondmaaltijd slaat de lever snel glucose op, en als wij met een hongerige (uitgeputte) lever naar bed gaan, worden de hersenen gedwongen om bijnierstresshormonen te activeren, die spiereiwitten afbreken om glucose te vormen. 
     Als wij bewust de lever bevoorraden voordat we gaan slapen (met fruit en groente, maar honing is hiervoor het beste) activeren wij herstelhormonen en dit zijn uitsluitend vetverbrandende hormonen.  Ja, lichaamsbeweging verbrandt vet, maar tijdens de slaap verbranden we zelfs nog meer vet, als wij de lever voor het slapen gaan bijtanken.  Wij hebben het Mediterrane Dieet als voorbeeld, zij eten laat, bevoorraden de lever opnieuw en genieten van 8 uren kwaliteitsslaap en herstellen daardoor.  Rond de Middellandse Zee lijdt men minder aan alle door stress veroorzaakte ziekten waarnaar we hiervoor hebben verwezen.
    
    
     De honing activeert zowel slaap als herstel door middel van een schitterende cyclus: de Honing/ Insuline/Melatonine Cyclus (HYMN), honing bevordert de insuline aanmaak, deze stuurt tryptofaan naar de hersenen, tryptofaan verandert daardoor in serotonine, en serotonine in Melatonine, met het licht uit!   Terwijl u geniet van uw nachtrust.
     Het is ook belangrijk om te weten dat honing, in tegenstelling tot alle andere suikers/zoetmiddelen, is geladen met anti-diabetic principes, in het bijzonder de prachtige bioflavonoïden, die glucose uit de bloedsomloop ruimen.  Diabetici kunnen honing bij nacht gebruiken, hoewel de type 1diabetici ook hiermee voorzichtig moeten zijn.
     Wij verkeren in een periode van grote crisis m.b.t. gewichtscontrole/diabetes, en wij moeten leren om onze herstelfysiologie, als toevoeging op  de voordelen van lichaamsbeweging, te optimaliseren.   Lichaamsvet is de brandstof die uitsluitend door het menselijke lichaam wordt opgeslagen als energie voor het herstelmechanisme, het is dan wel vereist dat de lever voorafgaand aan bedtijd selectief wordt bijgetankt.  De natuur heeft ons met dit doel voorzien van het perfecte voedsel, dankzij het geduld en de kennis van de imker, en de glucose/fructose (van honing) slaap-link met insuline, zoals in vele studies wordt bevestigd.
    
     Als honing kan zorgen voor zowel een betere slaap als voor het herstel , wat is  er dan eenvoudiger dan een dosis honing voorafgaand aan het naar bed gaan, in een gezonde snack of een drankje?
Doen dus.

 

Gerelateerde producten bij dit recept:
Slaap Je Slank Met Honing