Terug naar de recepten  Printen

Noten-Pruimentaart

Ingrediënten

Voor het gistdeeg:
200 g tarwemeel
50 g honing,
½ dl lauwe melk,
½ zakje droge gist (7 g verse),
zeezout,
50 g gesmolten boter

Voor de deklaag:
50 g boter
50 g paneermeel                           
1 kg pruimen,
50 g honing,
50 g gemalen hazelnoten

Voor het glazuur:
3 eetlepel abrikozenjam

Bereiding:

Het tarwemeel met de gist mengen en de rest van de ingrediënten toevoegen. Met de mixer eerst even op de laagste stand, dan op de hoogste stand mengen en in 5 minuten tot een deeg kneden, Het deel op een warme plaats laten rijzen tot het zichtbaar groter is geworden.

Voor de deklaag de boter met de honing in een braadpan smelten, verwarmen en de paneermeel en hazelnoten toevoegen. Al roerende licht laten bruinen, laten afkoelen, de massa met den lepel verkruimelen.

De pruimen wassen, drogen, halveren, ontpitten aan de bovenkant kruislings insnijden.

Het gerezen deeg nogmaals met de mixer op de hoogste stand doorkneden, uitrollen, zo in een beboterde springvorm (28 cm) doen dat er een 2 cm hoge rand ontstaat, ruim de helft van de kruimelmassa erover verdelen, vervolgens de pruimen er dakpansgewijs inleggen en het deel nogmaals op een warme plaats laten rijzen, de vorm op het rooster van de voorverwarmde oven schuiven. (200 graden C)

Baktijd:
ca. 30 minuten.

Voor het glazuur de abrikozenjam door een zeef drukken, verhitten en de taart direct na het bakken met de jam bestrijken de rest van de kruimels erover strooien.